CASA NOVA
Francusko-italijanski restoran
ENGLISH


Goût de France Casa Nova


Goût de / Good France
21. Mart 2017 od 13-22h rezervacije na 0113036868
2,000 šefova, 2,000 menija, 150 ambasada na 5 kontinenata…
Ručak prilikom proslave francuske kuhinje širom sveta
www.goodfrance.com

Posle fantastičnog uspeha prve svetske „francuske“ večere koja je organizovana u martu 2015, sa zadovoljstvom valm najavljujemo treće izdanje Ukusa Francuske za utorak, 21. mart 2017. godine. Koncepcija je ostala ista: širom planete, 1000 restorana, od skromnih bistroa do najekskluzivnijih tačaka na gastronomskoj karti sveta, ponudiće svojim gostima za večeru više od 1000 menija u čast francuske gastronomije.

Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj. Promovišući ovaj projekat, Loran Fabijus, ministar inostranih poslova Francuske, podsetio je na činjenicu da je gastronomija ušla na UNESCO-vu listu svetske kulturne baštine.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za što veći broj zvanica). Međutim, gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Meni ipak treba da bude inspirisan francuskom kuhinjom. Dakle, svaki kuvar koji želi da se priključi akciji nudi u svom restoranu meni „ à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine.

Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća. Cenu ponuđenih menija određuju restorani.

Restorani, ali i bistroi i kafane se samostalno prijavljuju organizacionom komitetu online, priloživši uz prijavu i predlog svog menija. U prvom izdanju Goût de France učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda i jedan u Kruševca. Restorani su bili krcati, atmosfera sjajna, hrana i usluga vrhunski. Ove godine smo prevazišli svoje najambicioznije planove; 21. marta sa nama će biti oko 1300 restorana sa 1500 menija iz zemalja. Od toga je čak 14 restorana iz Srbije, 12 iz Beograda, 2 iz Novog Sada.

Ove godine smo prevazišli svoje najambicioznije snove: 21. marta sa nama će biti oko 2000 šefova, 150 ambasada na 5 kontinenata u 150 zemalja.

U prvom izdanju Goût de France u Srbiji učestvovalo je pet restorana, četiri iz Beograda i jedan iz Kruševca. Restorani su bili krcati, atmosfera sjajna, hrana i usluga vrhunski. Ovoga puta, u Srbiji je čak 14 restorana, 12 iz Beograda, 2 iz Novog Sada uspešno prošlo strogu selekciju žirija koji čine vrhunski svetski šefovi. Njihov zadatak je bio da prijave meni inspirisan francuskom kuhinjom, držeći se tradicionalnog francuskog okvira: aperitiv sa kanapeima, predjelo, jedno ili dva glavna jela, francuski sirevi, dezert (ili dva dezerta ukoliko ne mogu da se ponude kvalitetni sirevi), francuska vina i šampanjac; kroz ponuđeni meni svaki šef ima punu slobodu da istakne sopstvenu kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Osnovu treba da čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća.

Počastvovani smo što možemo da objavimo da su sledeći restorani primljeni u gastronomsku elitu „Goût de France“ restorana pogledajte kako su predstavljeni i izabrane menije ovde: